Jércenevelő volierek építése a Mizsetáp Kft-nél

Az alternatív rendszerű tojástermelésre történő átállási folyamat beruházási kényszerbe hozza a termelőket. Ugyan még mindig nincs döntés az átállás végső időpontjára, de a reális kalkulációk azt mutatják, hogy jelentős támogatások mellett is 7-10 év szükséges, mire a meglévő épületek átépítése és a kieső kapacitások pótlása megtörténik.

Ahogy sok piaci szereplő, úgy a Mizsetáp Kft. is időben elkezdte a felkészülést a ketrec mentes tojástermelésre. Számítva azonban arra, hogy az átállás időszaka alatt, az egyik szűk keresztmetszet a piacon elérhető, alternatív módon felnevelt jérce állomány lesz, sokakkal ellentétben, az átállást nem a tojástermelői, hanem a jércenevelői oldalon látták érdemesnek elindítani, biztosítva ezáltal az első naptól a saját nevelésből származó jó minőségű jérceállományt.

A cég egyébként is elismert és közismert jércenevelő, ugyanis ketreces termelésből számos országba szállítanak a saját beólazási igényeiket meghaladóan. Az első saját tojóvolier megépítéséig, az új volieres nevelő kapacitásokat, az átállás során várhatóan kialakuló alternatívan előnevelt jérce hiányt kihasználva jérce értékesítésre tudják hasznosítani. Már egy éve üzemelnek az alternatív nevelők, s lényegesen több megy belőlük exportra mint belföldre.

Mivel ez a piaci igény még csak felfutóban van, ezért az új nevelő rendszerrel szemben követelmény volt, hogy a jobb/rugalmasabb kihasználhatóság érdekében, mind a ketreces, mind az alternatív tartás részére megfelelő jérce állományt tudjon nevelni. A fenti követelményt is kielégítendő, a választás a Big Dutchman, Natura Primus nevelő volierére esett.

Forrás: Baromfiágazat 2023/3. szeptember 23. évfolyam