25 éve csúcson a baromfiiparban

A HATAGRO CSOPORT 25 éve alakult és mindig a piaci igényeket tartotta szem előtt a fejlődésével. Pásztor Attila tulajdonossal beszélgettünk.

A családi vállalkozás ma már cégcsoporttá nőtte ki magát. Milyen üzletágakból tevődik most össze a komplex szolgáltatás?

Pásztor Attila: Két nagyon erős üzletágunk van, de 5 kft-ben működtetjük a cégcsoportot. A legnagyobb árbevételt a HATAGRO Baromfitechnológia Kft. érte el 2022-ben, 3,5 milliárd forintot, mely idén valószínűleg tovább nő. A HAT-AGRO Higiénia Kft., mely magyarországi állattartó telepeknek nyújt komplett tisztítási- és fertőtlenítési szolgáltatást, tavaly közel 1 milliárdos árbevétellel zárt. Két éve indult a HATAGRO Tisztitástechnológia Kft., mely ezt a tisztítási- és fertőtlenítési programot kifejezetten a baromfitelepekre specializáltan végzi. Ezen kívül van egy Vagyonkezelő és egy Növénytermesztéssel foglalkozó cégünk is. Fontos hozzátennem, hogy minden cég esetében neves nemzetközi cégek kizárólagos forgalmazói vagyunk Magyarországon és Szlovákiában is.

Miben lépett szintet a HATAGRO az évek során?

P.A.: Most már el tudunk jutni arra a szintre, hogy komplett baromfitelepeket tudunk építeni és kivitelezni Big Dutchman technológiával. Ezeket a rendszereket a saját kollégáink tervezik meg és a műszaki rajzolást is mi végezzük. Ez azért fontos, mert már a tervezés során rájövünk, hogy mit lehet és mit nem, nem a kivitelezésnél derülnek ki a meglepetések. Részleges átalakításokat és technológiai cseréket is végzünk, de inkább zöldmezős beruházásokat szeretjük, amikor már a tervezési fázisban is meghívnak minket. Ehhez hozzátartozik, hogy a Big Dutchman kompletten az istállók vázszerkezetét és paneleket is tudja már szállítani, így szinte LEGO-szerűen össze lehet építeni az épületeket és a baromfitechnológiai elemeket. Szerintük ez lehet a jövő, de egy helyi kivitelező alvállalkozó építőipari csapat bevonása mindenképpen szükségszerű. Amiben nagyon sokat fejlődtünk az utóbbi években az a technológia beszerelésének és kivitelezésének minősége. Tizenöt magyar és külföldi alvállalkozóval dolgozunk együtt az ország egész területén, a gépészettől a lakatos munkán át, a villanyszerelésig mindenre tudunk megoldást szállítani.

Merre tart most a baromfitechnológia?

P.A.: Én azt szoktam mondani, hogy ezek a rendszerek, amelyekkel mi dolgozunk, a baromfitechnológia területén olyan minőség, mint autógyártásban a Mercedes vagy a telefonban az Iphone. A technológiát magas szintű, nagyon egyszerűen kezelhető applikációkkal lehet vezérelni. Ezek a rendszerek nemcsak telepen belül kapcsolódnak össze, hanem több telepet is összekötnek. A legmagasabb szintű rendszereknél az okosotthonokhoz hasonlóan irányíthatjuk a telepünket, egy tableten keresztül vezérelhetjük az itató- és etető berendezéseket vagy a fűtés-hűtést és a világítást. A problémákat is azonnal jelzi a rendszer és nemcsak a telepi dolgozóknak, hanem bárki telefonjára vagy tabletjére érkezhetnek az üzenetek. Ezeknek köszönhetően értük el pár éve a piacvezetői pozíciónkat.

Mivel indult a cég?

P. A.: Az állathigiéniai üzletág volt az első. Egy belga céget képviseltünk, mely az állathigiénia és a felületfertőtlenítő szektorban mind Európában mind Magyarországon piacvezető lett. Azután is kizárólagos forgalmazók maradtunk, miután a belga céget egy amerikai multinacionális vállalat, az Ecolab megvásárolta. Nagyon nagy szerencsénk volt az induláskor, mert felismertük, hogy nem csak katalógusból kell termékeket eladni, hanem meg kell mutatni, hogyan használják. Mi kezdtük el bevezetni a piacon a habosításos tisztítást és fertőtlenítést az állattartó telepeken, amellyel hatékonyabb munkát lehet végezni. Ez egy egyszerűnek tűnő innováció, de nagyon hasznos, hiszen a tisztító- és fertőtlenítőszerek is hosszabb ideig fennmaradnak a kezelt felületeken. Szintén felismertük, hogy milyen fontos az ivóvíz higiéniája. Nem mindenhol van jó minőségű ivóvíz, azt is tisztítani és folyamatosan fertőtleníteni kell.

Milyen verseny van a magyar piacon ebben a szektorban?

P. A.: Ebben az üzletágban mi lettünk a piacvezetők a cég alapítása után 5 évvel. Mára nagyobb lett ugyan a verseny, de mindenre van válaszunk, mégpedig a 25 éves szakmai tapasztalat. Mi tudjuk mi az, ami Magyarországon működni fog, mik az új trendek és álljuk a konkurencia folyamatos árlehajtó stratégiáját, ami mindig csak időlegesen tud működni. Nagyon jó kapcsolatunk van a Nébih-hel és mindig az egyik főbeszállítói vagyunk az állami tendereknek. Ha partnereink néha nem tőlünk vásárolnak és bármiféle probléma lép fel a telepen, azonnal visszanyúlnak hozzánk.

Most mennyien dolgoznak a cégcsoportnál?

P. A.: Az alkalmazotti létszám 30 fő, ami a 4-4,5 milliárdos árbevétel mellett elég jónak számít. Minden olyan tevékenységet, amit alvállalkozókkal tudunk megoldani, azt velük oldjuk meg. Nagy előnyünk, hogy nálunk mindenki, aki a kereskedelemben és szolgáltatásban dolgozik agrármérnöki diplomával rendelkezik és ez a szakmaiság nagyon erősít bennünket.

Mire a legbüszkébb a közelmúltból?

P. A.: Azt hiszem arra, hogy megépítettük Magyarország legnagyobb tojástermelő üzemét.

Miben más a szakértelmen és 25 éves tapasztalaton túl a HATAGRO Csoport a versenytársakhoz képest?

P. A.: Nagyon erős a jövőképünk. Míg más cégeknél az állathigiénia felvett vagy árbevételt kiegészítő
üzletág, addig nálunk ez egy főtevékenység szakértőkből álló csapattal, egyik Kft-nk a cég indulása óta csak ezzel foglalkozik. Egy dologhoz kell érteni, de ahhoz jól. Aminek én személy szerint nagyon örülök, hogy gondolkodásmódban, működésben multik vagyunk, de itthon a saját jövőnkről és sorsunkról mi dönthetünk.

Ha már jövőkép. A generációváltás megoldott a cégben?

P. A.: Örülnék neki, ha a három gyermekem közül valamelyik vagy akár mindannyian a HATAGRO-t választanák. De nem erőltetem. Van még idejük dönteni, a legidősebb fiam 21 éves, a középső fiú 16 és van egy 8 éves lányom. Ha nem ezt választják, akkor sem leszek csalódott. Ezzel együtt én úgy látom, a fiatalok érvényesülése saját erőből most nagyon nehéz. Nem azért, mert mi okosabbak és ügyesebbek voltunk, hanem mert ez a gazdasági, piaci környezet sokkal göröngyösebb és brusztosabb. Megfelelő tőke nélkül eleve nem lehet labdába rúgni egy olyan iparágban, ami nagyon tőkeigényes.

Forrás: Haszon Agrár XVII. ÉVFOLYAM, 2023/07/JÚLIUS